Hvor meget ved du om Georgisk vin?

Hvor meget ved du om Georgisk vin?

Georgien et forholdsvis lille land med kun 4,47 millioner indbyggere. Landet ligger placeret mellem det nordlige Rusland, Aserbajdsjan i sydøst og Armenien i Syd. De høje temperaturer, sammenkoblet med de kalkholdige jordbundsforhold, gør det ekstra godt at producere vin i netop Georgien. Især er den velkendte bjergkæde, Kaukasus bjergene, et af de mest anvendte steder til dyrkning af vin, grundet de mange højdeforskelle, samt det subtropiske klima.

Ordet “vin”, som bruges på rigtig mange sprog, stammer fra det oprindelige georgiske ord “ghvino”. Derudover påviser ældgamle udgravninger, at man omkring 8.000 år f. Kr allerede bryggede vin. Man har fundet vin, druemost, frø, brugsgenstande relaterede til vinproduktion – f.eks. kander, skåle og vinfremstillingsværktøjer, som er fra tiden 8.000 år f. Kr. Derfor regnes Georgien for at være et af de første lande i verden, indenfor produktion af vin.

Derfor ser man i Georgien en utrolig høj kvalitet af vin, som ligeledes de senere år, har gjort sig aldeles godt bemærket på den internationale scene. To af Georgiens største og mest anerkendte vinhuse, Teliani Valley og Winery Khareba, har vundet adskellige internationale priser for både deres rød, hvid –og rosé vine. Bl.a. priser som International Wine & Spirits Competetion 2014, London – Gold Medal, Les Citadelles du Vin 2012, Bordeaux, Frankrig – Grand Gold Medal. Og International Wine Spirit Competetion – Best in Class 2008.

I Georgien går man meget op i at holde fast i gamle traditioner – både indenfor mad og vin. Størstedelen af de vindyrkende brugte i starten en fermenteringsmetode kaldet Amfur-metoden. Ved Amfur-metoden håndplukkes alle druerne, hvorefter de bliver presset og kommes i store lerkrukke. Lerkrukkerne bliver sænket ca. 1,5 meter ned i jorden, hvor der, ligegyldig årstid og vejrsituation, er frostfrit. Dette gør, at vinen ligger under jorden i en næsten konstant temperatur, hvilket er med til at øge vinens kvalitet. Vinen ligger som minimum i lerkrukke i 12 mdr., hvorefter man ligger vinen på egefade. Dette gøres for at give vinen en kraftigere smag samt mere fyldig bouquet eller aroma. Alt afhængigt af hvilken vin det er, ligger vinen typisk på egefade i mellem 3-24 måneder. Dette var metoden man brugte i flere lande, da man startede produktion af vin. Efterfølgende har mange lande som Frankrig, Spanien, Italien etc. Valgt at cutte lerkrukke-delen fra –og benytter sig typisk kun af egefade, ståltanke etc.

Typisk for georgisk vin, er at yderst velsmagende vin af en høj kvalitet med fylde og tilpas afbalanceret syreniveau, som både falder i den almene vin-drikkers smag, samt vin entusiasten.

Har dette givet dig blod på tanden til at udforske et nyt vinområde, som ikke er helt så kendt i den nordlige del af Europa, som det f.eks. er i øst Europa, Kina og U.S.A? Så har du nu muligheden for at bestille noget utroligt lækkert vin, som helt sikkert vil falde i din smag. Se vores mange spændende vine, med tilhørende beskrivelser, fra anerkendte Sommelier, her på hjemmesiden. (www.grapefull.dk)